Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

WEDDING

Monday, 14 December 2015

:: PJJ ::


Lame bebenor CikTeh tak berceloteh di blog ni kan??? And paling tak sangka rupanya ada yang silent reader kat sini. De a few readers yang inbox kat FB tanya bila nak update blog. Terkejut sebenor nye sebab ingatkan blog kite ni tak de orang follow rupanye ado. Buat yang follow blog ni thank you so much walaupun celotehnya entah apa-apa je kan.

Nak kata sibuk ngan kerja takde lah sesibuk mana pun sebab boleh je cilok masa time lunch nak berceloteh. Nak kata sibuk ngan bisnes online pun xde lah hari-hari stock keluar tapi alhamdulillah lah berjalan juga bisnesnya. Nak kata sibuk ngan alam baru (alam berumah tangga) tak la juga sebab kami ni PJJ. Kesimpulannya CikTeh takder idea nak tulis walaupun dalam kepala banya benda nak tulis ni (Alasan yang biasa digunakan).

Ok berbalik pada tajuk entry kali ni just nak berceloteh pasal PJJ. PJJ ni banyak makananya mengikut status masing-masing. Macam CikTeh ni PJJ juga tapa Perkahwinan Jarak Jauh. Memandangkan Encik Zawj kerja kat kampung then CikTeh kat KL terpaksa lah berjauhan untuk sementara. Sementara sampai bila belum dapat di putuskan lagi.

Diam tak diam usia perkahwinan kami dah cecah hamper 3 bulan. Kejap je masa berlalu. Alhamdulillah setakat ni segalanya berjalan dengan lancar walaupun PJJ. Ma selalu pesan dan bagi nasihat memandangkan anaknya ni dalam proses PJJ.
 
Sekarang ni giat lah juga CikTeh cari kerja area Terengganu especially area Besut sebab nak duduk sekali dengan Encik Zawj. Nak suruh Encik Zawj pindah KL memang tak lah kan. Keje dah elok kat kampong nak suruh duduk kat tempat kos sara hidup yang tinggi. Insyallah lau ada rezeki dapat lah balik duduk sekali dengan encik Zawj ni. Buat masa sekarang ni sabar je banyak-banyak.
 
Sekian



-CikTeh-




Kaki Nota: Menghitung hari nak balik jumpa insan-insan tersayang......rindu sangat

Monday, 15 June 2015

:: UJIAN SARINGAN PENOLONG PEGAWAI HAL EHWAL EKONOMI E29 ::

Assalamualaikum.....


Kembali bersiaran lagi kita bersama Celoteh CikTeh. Dah lama gak la tak mencurah ide penulisan ni kan. Hari ni datang mood nak menulis. Entry kali ni just nak share pengalaman CikTeh masa menjalani ujian saringan tadi. Ujian apa tu? Haaaaa....mai sini nak cite. Bukan nak menunjuk tetapi nak share. Sebab saya cuba search kat internet cari tips or pengalaman mereka yang hadir ujian ni tetapi tak de. So cubalah untuk share pengalaman saya yang tidak seberapa ni agar boleh menjadi rujukan kepada yang memerlukan nanti.

Ok, CikTeh apply permohonana ni bulan 4 hari tu. Tup-tup 10 Jun CikTeh dapat call dari FAMA bagitahu yang CikTeh layak untuk menduduki ujian saringan. So dia mintak CikTeh untuk sah kan kehadiran dekat sistem FAMA. Happy sangat-sangat sebab peluang bukan selalu datang. Walaupun ujian saringan tapi CikTeh kena buat yang terbaik sebab ada beberapa stage lagi kena lalui if ujian saringan ni lulus. Selepas sahkan kehadiran, contact abang yang duduk kat PD minta dia tolong hantarkan. Settle bab tu. Kemudian CikTeh settlkan beberapa dokumen untuk di bawa nanti. Antara dokumen dan alatan  yang perlu dibawa:

1. Alat tulis
2. Kalkulator (depa ada sediakan tapi soalan pengiraan tak banyak pun dalam 1@2 soalan je)
3. Salinan IC
4. Salinan Surat Beranak
5. Salinan sijil PMR, SPM, STPM
6. Transkrip diploma, ijazah, dan sijil yang berkaitan
7. Gambar ukuran passport 2 keping (belakang gambar tulis nama dan ic)

Semua dokumen tu kena di sahkan tapi CikTeh tak sempat nak sahkan sijil so bagi je kat depa.

Ujian saringan ni untuk jawatan Penolong Pegawai Hal Ehwal Ekonomi Gred E29. Depa buat ujian ni serentak dengan jawatan yang depa iklankan sebelum ni kat ILF dan AIM. Tunggu nye tunggu tibalah masuk dewan. Untuk jawatan E29 ni ujian diadakan di Dewan Baiduri, Tingkat 4. 

Sebelum ujian bermula, pengawas ujian bagi taklimat ringkas berkaitan dengan ujian yang akan dijawab nanti. Ujian ini terbahagi kepada 2 bahagian. Setiap bahagian hanya di beri 1 jam masa untuk menjawab. Bahagian 1 adalah soalan berbentuk psikologi dan perihal diri kita. Calon hanya perlu menjawab YA atau TIDAK. Jumlah soalan untuk Seksyen A = 160 dan Seksyen B = 120. Bahagian kedua pula soalan berkaitan dengan skop pekerjaan, FAMA, MOA. Soalan berbentuk objektif sebanyak 50 soalan. Rujukan just boleh baca dan study website FAMA, MOA dan konsep pemasaran. If baca yang tu memang boleh jawab. Setiap calon akan diminta mengisi slip kehadiran dan checklist sebelum dimasukkan ke dalam envelope putih. 

Habis ujian dalam pukul 11.30. Mengikut kata ketua pengawas, keputusan ujian akan keluar dalam masa 1@2 bulan. Sesiapa yang lulus ujian saringan akan dipanggil untuk ujian temuduga dan if lulus ujian temuduga akan dipanggil untuk temuduga akhir. 

Rasanya semua dah CikTeh kongsi. If ada yang nak tanya sila lah jangan segan jangan malu. 

Sebelum undur diri, CikTeh nak ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua ummat Islam. Semoga kehadiran Ramadhan kali ini akan lebih bermakna dan diberkati...amin

Sekian

-CikTeh-

Kaki Nota: Menghitung hari :-)

Thursday, 27 November 2014

:: TERLAJAK LEWAT ::

Assalamualaikum  semua...

Alhamdulillah hari ni dapat berpuasa ganti lagi. Tinggal 5 hari lagi. Insyallah lau di izinkan minggu depan deret lagi puasa. Hari ni last day shoot malam. 2 hari shoot balik dini hari. After lunch baru masuk ofis balik. 

Entry kali ni nak cerita pasal kejadian hari ni di mana orang lain sibuk nak balik kerja CikTeh baru terhegeh-hegeh nak masuk kerja. Apa dah jadi?

Ceritanya macam ni.....once upon a time.....cehcehceh..macam story telling cerita dongeng lak. Sebenarnya tadi dapat call dari Kak Ila suruh snap progress work kat Times Square. So tadi before masuk ofis singgah la kat Times Square. Asalnya nak kua awal before lunch nak sampai ofis tapi tapi tengah duk bersiap hujan panas berserta angin yang sangat kuat. So tunggu nye tunggu hujan reda, jam dah pukul 12 lebih. CikTeh amik keputusan nak solat dulu baru gerak ke BTS. Lam pukul 1.30 gerak pi BTS and lam pukul 2.00 sampai BTS. Snap 2,3 gambar then ws kat kak Ila. Pastu terus amik monorel ke KL Sentral. Tunggu nye tunggu pukul 3.00 baru bas datang. Dalam hati berharap agar cepat sampai ofis before 3.30 sebab ada client nak datang meeting. Yakin je naik bas kat KL Sentral tu. Sampai kat Pusat Bandar Damansara buat tak tau je sebab yakin bas akan lalu depan ofis. Dah la hujan lebat yang amat. Lastly bas berhenti di last stesen. Tanya driver bas tu pukul berapa pula bas akan bergerak. Lam 15 minit lagi baru gerak. Masa tu dah cuak sebab dah pukul 4 lebih. Client tadi dah wass up Kak Anis mintak handle. Tunggu nye tunggu 4.30 baru bas gerak. Lam pukul 5 lebih sampai ofis. Masuk ofis buat muka cam tak bersalah. Lau tak de shoot malam tu memang tak kan masuk ofis dah. Masuk ofis buat keje macam biasa. Kononnya tadi nak cepat tak nak tukar tren bagai last-last lambat gak sampai.


Sekian

-CikTeh-

Kaki Nota: Jangan over confident ye :-) 

:: TRIP TO DUNGUN ::

Assalamualaikum...

Lama tak bersiaran kat blog ni. Nak kata sibuk agak la tapi campur ngan malas tu yang bersarang sikit blog ni. Entry kali ni just nak cerita rasa excited CikTeh nak ke Dungun. Paling best my Ma, Kak Ngah and Amani pun turun bermalam di Dungun.

Actually kami ke Dungun atas jemputan kahwin staff Lensa. So big boss dah bagi green light untuk bawa satu van and minyak di tanggung oleh company. Seronok bukan kepalang kami. Kami pergi ber enam je sebab yang lain nak pi ngan kereta masing-masing. Big boss and family pun pi gak tapi depa gerak awal sehari. Kami akan bertolak ke Dungun after Subuh hari Sabtu tu. Target sampai Dungun lam pukul 12.30 or 1.00 pm. Sampai Dungun terus siap untuk ke walimah Zura and Pie. After kenduri baru check in homestay. Petang after asar may be keluar cari barang untuk BBQ. Kami plan nak buat BBQ memandangkan ex-staff Lensa de nak sponsor makanan laut. Kak Ngah pun de nak bawa kerang katanya. Keropok lekor and keping memang tidak ketinggalan. 

Tak sabar rasanya nak ke Dungun ni sebab family pun turun sekali kan. Plan nak sambut besday my ma sekali tapi keadaan tidak mengizinkan lagipun my sis cakap hai tu depa dah belikan kek untuk my Ma. 

Oklah itu je nak cerita. Nampak sangatkan tak de idea nak tulis. Selalu tau time laptop tak de depan mata macam banyak je benda yang nak tulis tapi bila buka je blog nak taip macam blur....huhuhuh....

Nanti CikTeh update cerita kat Dungun ye. See you again :-)

Sekian

-CikTeh-

Kaki Nota: Lagi sebulan......

Thursday, 30 October 2014

:: ALERGIK LAGI ::

As salam dan selamat petang semua. Entry kali ni pasal aelrgik gatal CikTeh yang tak hilang-hilang lagi. Lau de yang bosan baca tak payah baca sebab tak paksa. CikTeh tulis entry ni pun sekadar nak share and untuk diri CikTeh je. Ok semalam sembang ngan kawan masa sekolah dulu kat ws. Dia bagitahu dia pernah kena macam CikTeh kena ni tapi dia lagi teruk. Awalnya dia ingat alahan makanan gak sebab 3 orang doktor dia pi jumpa semua cakap macam tu. 2 kali amik darah lagi tapi doktor tetap cakap alahan. 2 minggu kawan CikTeh tanggung kegatalan tu. Last-last dia pi jumpa ustaz Darul Syifa kat Seksyen 4, Bangi. Alhamdulillah DENGAN IZIN ALLAH dia dah ok sekarang cuma tinggal parut sikit kesan dia garu. Ustaz ada bagitahu yang kawan CikTeh ni kena santau angin dan ada orang bagi makan benda kotor. Kawan CikTeh kena hari kedua raya haji hari tu. Ustaz tu juga cakap yang ada orang kampung yang dengki dengan dia tapi ustaz tak bagitahu la sapa orang kampung yang buat dia macam tu. Ustaz bagi 2 botol air mineral untuk minum, mandi dan sapu tempat yang kena alahan tu. Sebelum minum air tu ustaz suruh baca Al-fatihah, ayat kursi dan selawat 3 kali. Kawan CikTeh saran agar CikTeh buat macam tu dulu. Lau alahan CikTeh ni tak hilang gak CikTeh nak pi jumpa ustaz tu gak la. Mana tahu DENGAN IZIN ALLAH baik dan CikTeh harap gatal CikTeh ni bukan sebab benda yang tak elok....harap-harap ianya just alahan semata-mata. Takut sey bila kawan CikTeh cerita dia kena macam tu. Mintak jauh semua tu. Kepada sesiapa yang CikTeh pernah buat terasa hati dalam sedar dan tak sedar, CikTeh nak mintak maaf banyak-banyak. Jangan lah buat benda-benda yang tak senonoh ni. Tak puas hati, sakit hati ke apa ke datang face to face. Mintak sangat-sangat. Mintak jauh semua tu.

Alahan yang CikTeh kena ni dia datang kejap-kejap je gatalnya. Tapi bintik merah tak pernah hilang cuma kadang-kadang hilang sikit je. Hal ni ma CikTeh tak tahu lagi ni. Lau bagitahu confirm tak senang duduk ma CikTeh.

Ni CikTeh nak share sikit cara nak elak santau dan doa yang boleh kita semua amalkan. CikTeh tau ramai yang dah tahu tapi tak salah kan lau kita selalu ingat mengingati selalu.

Bacalah ayat ini 3x sebelum keluar rumah, ketika masuk ke pejabat, ketika masuk ke dalam kereta, ketika hendak makan, ketika hendak minum, ketika hendak pegang tangkal, dsb. InsyaAllah akan terhindar dari mara bahaya. Doa ini juga dikenali sebagai doa Khalid al-Walid sebab Rasulullah s.a.w. menyuruh beliau membaca doa ini apabila beliau mengadu masalahnya kepada baginda.

CikTeh selalu gak amalkan ayat kursi pas solat, kua rumah, nak tido. Kadang-kadang sambil-sambil tunggu bas baca gak. Boleh dikatakan ayat kursi CiTeh selalu baca tak kira masa. Sebab bagi CikTeh bila baca ayat tu rasa selamat dan dilindungi selalu. 

Kawan CikTeh nye "ALAHAN"

CikTehnye alahan

Sekian

-CikTeh-

Kaki Nota: Raso macam boruk kono belacan pun ado...garu sini garu sano (*_*)

Tuesday, 28 October 2014

:: ALERGIK ::

Assalamualaikum....

Ujian demi ujian datang kat CikTeh. Semua ujian kesihatan. Namun CikTeh bersyukur dan redha. Baru seminggu lepas sihat dari sakit gigi. Sekarang seluruh badan gatal dan kemerahan. Ingatkan alahan biasa sebab badan CikTeh memang selalu naik bintik merah. Tapi kali ni beza sikit sebab didatangi dengan rasa gatal. Semalam jumpa doktor sebab tak tahan gatal. Doktor cakap memang alahan tapi yang ni teruk sikit. Doktor pun tak tau CikTeh alahan dengan apa. Nak kata seafood CikTeh memang dah lama tak sentuh seafood. Sesi soal jawab dengan doktor lam 2 3 minit then doktor cakap CikTeh cuba elak makan makanan yang mengandungi gandum macam pasta, piza, roti dan sebagainya. Terkejut gak sebab de ke yang alahan gandum. Doktor cakap sekarang ni macam-macam penyakit dan alahan. Lain orang lain alahan. So buat masa la ni CikTeh kena pantang makan makanan yang ada gandum. Doktor ada cakap yang gandum sekarang ni ada depa masukkan bahan kimia dan bukan gandum sahaja tapi barangan lain juga terutama kosmetik. Ada yang tak diiktiraf oleh KKM. So hasil pemeriksaan semalam dapat lah 3 jenis ubat. Tambah satu jenis. Lau dulu doktor bagi 2 jenis je tapi kali ni 3 jenis ubat dan tambahan biji ubat. Hari ni masih lagi ada gatal-gatal dan merah-merah kat badan. If ubat dah habis and tak hilang gak kena la pi jumpa doktor lagi. Doktor juga pesan lau pakai minyak wangi just sembur kat baju je jangan bagi kena kulit tapi tadi lupa main sembur je. Then doktor juga pesan suruh hati-hati ngan bahan pencuci yang kita guna. Insyallah segala nasihat doktor akan CikTeh ikuti. Ubat pun makan ikut time. Rajin benor makan ubat sekarang ni. Tahun ni paling banyak telan ubat. May be faktor usia gak kan...huhuh

Ok lah lunch hour sudah.....mau santap dulu then makan ubat. See you next entry ya.

Sekian

-CikTeh-

Kaki Nota: Nampaknya mak ayah bakal pengantin yang excited nak buat majlis ni :-)

Monday, 20 October 2014

:: Sakit Gigi ::

Assalamualaikum.....

Hari ni genap seminggu duk tahan sakit gigi. Ubat tahan sakit pun dah habis cuma tinggal antibiotik je. Insyallah hari ni habis lah ubat tu. Ni adalah kali pertama sakit gigi yang teramat sakit dan makan masa yang lama nak sembuh. Maklumlah gerahang bongsu. Orang kata lau sakit gigi gerahang bongsu ni menunjukkan bahawa ketinggian kita cukup sampai takat tu ja. Betoi ka? Apa kaitan gigi gerahang bongsu dengan ketinggian? Itu CikTeh tak dapat nak pasti kaitan antaranya dua benda alah tu. Cuma ini cakap-cakap orang je. Ni juga kali ke dua piklinik gigi. Masa mula-mula pi klinik dulu la masa sekolah rendah kot.....lama giler. Pi klinik masa tu pun sebab nak cabut gigi yang berlubang. Bab cabut gigi ni CikTeh bukan nak bangga diri pe cuma nak share je pengalaman CikTeh yang tak seberapa ni. Lau nak tahu baca lau tak nak just leave it. Boleh di katakan kesemua gigi CikTeh cabut sendiri melainkan yang berlubang tu. Itupun lau ikutkan nak cabut sendiri tapi my ma tak kasi sebab dah berlubang takut effect lebih teruk lak kan. So follow lah my ma pi cabut. Tapi alhamdulillah senang je and tak sampai 5 minit dah siap. Then kali kedua pi klinik gigi minggu lepas la. Ingatkan nak cuci sekali sebab last check gigi masa sekolah menengah. Itupun sebab nurse gigi datang. Lama giler-gile kan tak check gigi. Sebab tu la minggu lepas ingat nak cuci tapi doktor bagitahu tak perlu sebab tahap kebersihan gigi CikTeh ok....doktor bagi 4/5. Lagi pula karies gigi pun tak teruk. So bila dah doktor cakap macam tu CikTeh pun ok lah. Tiap malam tak leh tidur lena sebab sakit yang amat sangat serang time waktu malam. Nasib baik de ubat tahan sakit. Gigi gerahang bongsu CikTeh ni tumbuh bawah gusi. Itupun separuh je nyorok bawah gusi. Sebab tu waktu tumbuh gusi CikTeh jadi tinggi sebelah and buatkan ada gap kat situ. Kat situ la sisa-sisa makanan berkumpul yang menyebabkan sakit gigi. Awalnya doktor cakap gigi CikTeh dah kritikal. Terkejut masa tu tapi doktor dapat tangkap air muka CikTeh berubah bila dia cakap camtu terus dia bagitahu yang kedudukan gigi yang kitikal dah tak leh nak buat apa melainkan cabut. Tapi doktor tak sarankan cabut sebab gigi ok cuma kedudukan saja yang tak ok. Lega bila doktor cakap macam tu. Memandangkan sakit yang amat dapat lah cuti sehari.

Pengajaran yang CikTeh dapat ambil dari sakit gigi ni :
1)  Kena berus gigi selalu - pantang pas makan terus gosok gigi (tabiat sekarang)
2)  Jaga kesihatan gigi selalu
3) Ini merupakan ujian dari-Nya dan juga penghapus dosa-dosa kecil
4) CikTeh juga perasan yang gusi CikTeh dah kurang berdarah bila gosok gigi. Lau dulu           pantang gosok mesti berdarah dua tiga tempat.


Sekian

-CikTeh-

Kaki Nota: Hoyeeee......ma CikTeh naik KL cuti Diwali and Awal Muharam.....Tak sabau nak jumpa depa.

Total Pageviews